Как да се насладите максимално на двудневно посещение в Солун

СолунОбожаван заради спокойното си излъчване и забележителната си кулинария, Солун е дестинация, в която лесно можете да се влюбите. Въпреки че е вторият по големина град в Гърция, неговите централни части са изненадващо достъпни за туристи, което го прави идеална дестинация за кратко двудневно посещение.

Солун е благословен с естествено пристанище, което е превърнало града във важен търговски център в продължение на повече от 2000 години. През цялата история на Римската, Византийската и Османската империи, Солун е бил един от най-оживените, многоетнически и мултирелигиозни търговски градове.

Посещението Солун само за 48 часа ще ви позволи да се насладите на най-доброто от историческите забележителности и съвременната гръцка култура: разглеждане на древни обекти като Арката на Галерий, проучване на Музея на фотографията и откриване на оживената бар-сцена на Солун. Да започваме…

Ден първи

Сутрин – опознайте Бялата кула и крайбрежието

Увенчан от Бялата кула – най-разпознаваемата забележителност на града – 5-километровата крайбрежна алея на Солун (Nea Paralia) се простира от пристанището на Солун чак до запомнящата се Солунска концертна зала. В ясните дни дори ще можете да отправите взор над водата и да видите върховете на планината Олимп на хоризонта.

Районът на крайбрежната алея е наскоро обновен с паркове, галерии и изкуствени езера. Въпреки че впечатляващите скулптури на Александър Велики и модерната инсталация „Чадъри“ от Йоргос Зонголопулос могат да бъдат посещавани 365 дни в годината, крайбрежната зона истински разцъфва през пролетта, когато времето става по-топло и приятно за разходка.

Струва си да се отбележи, че музейната зона на града е много близо до бреговата линия, така че ако сте заинтересовани или ако времето не е благоприятно за разходка по море, се отправете към Археологическия музей, за да разгледате впечатляваща колекция от артефакти от региона. Ако се интересувате от Средновековна история, Музеят на византийската култура е друго задължително място за посещение. Освен това, тъй като сте в района, не пропускайте 360-градусова гледка към града от върха на Бялата кула.

Следобед – отдайте се на пазаруване и гръцки сладки лакомства

Основните търговски улици в Солун са Цимиски, Проксену Коромила и Митрополеос. Те се намират на крачка разстояние от музеите, така че използвайте възможността да ги посетите и да се отдадете на пазарната треска. Цимиски е най-търговската улица, приютяваща широка гама от международни марки, докато другите две улици са наводнени с бутици и независими занаятчийски магазини, където можете да намерите някои наистина интересни сувенири.

Пазар в СолунМалко по-нататък, в близост до площад Аристотел, ще откриете пазара за храни Kapani, който ще ви привлече с аромата на подправки и ретро атмосферата си. В непосредствена близост до пристанищния пътнически терминал се намират Музея на фотографията, често включващ вълнуващи изложби, и MOMus – Център за съвременно изкуство в Солун.

След наситената със забележителности сутрешна разходка, можете да посетите на ERGON Agora и да се насладите на модерна гръцката кухня или опитайте традиционен сандвич с гирос в Giok Balik. За перфектен десерт спрете в Choureal, за да опитате техните профитероли или Galifianakis за парченце традиционен гръцки десерт галактобуреко (баница с крем). Завършете с кафе в Olympion Cafe или Tribeca.

Съвет: Такситата в Солун са доста достъпни и могат да ви помогнат да оползотворите максимално времето си в града (вместо да се блъскате в често претоварената автобусна мрежа). Такситата могат да бъдат спрени директно на улицата или от приложения, като Beat.

Вечер – открийте нощния живот на Солун

С над 80 000 студенти, Солун е един от най-жизнените градове в Гърция, с почти безкрайни възможности за нощен живот и забавления. В зависимост от вашия вкус, може да искате да започнете нощта бавно с малко раки или ципуро (местни спиртни напитки) в някой от арт баровете близо до Ротондата на Свети Георги, като Ntomino или Belleville Sin Patron. Ако искате нещо по-малко бохемско, се отправете към крайбрежието и посетете On The Road (близо до Бялата кула) или наскоро обновения бар и ресторант Omilos The Beach Club (близо до Морския клуб на Солун), в който освен на коктейл, можете да се насладите на модерна кухня, с прекрасна гледка към залива.

Основните горещи точки за тези, които искат да се забавляват по-нататък през нощта, са съсредоточени около района на Лададика, в западната част на центъра, срещу пристанището. Ще намерите безброй клубове, в които звучи гръцка фолк-поп музика, както и по-космополитни възможности, като Ypsilon, Fragile и On the Edge. Заведенията за бързо хранене са стратегически разположени в района, така че не се притеснявайте, ако огладнеете в малките часове на нощта.

Ден втори

Сутрин – изкачете височините на Ано Поли

Изглед от Ano PoliАно Поли (Горният град) е най-старата и живописна част на Солун, благодарение на калдъръмените улици и къщите от османската епоха, които са оцелели след Големия пожар от 1917 г. Отделете малко време, за да се изгубите сред лабиринта от улици и разгледайте Ептапиргио, крепост от византийската и османската епоха, която е служила като затвор през 70-те години. В района се намира и манастира Влатадес, който е идеалното място за да си починете и да се насладите на миг спокойствие. На върха на кулата Тригонион (Триъгълната кула) можете да се насладите на невероятна гледка към града и да видите какво е останало от древните укрепления.

Следобед – пътуване във времето във вътрешността на града

Разходете се бавно надолу от Ано Поли към центъра на града. Разгледайте Ротондата на Свети Георги, църква от четвърти век, която е била използвана като джамия по време на Османската империя. Малко по-надолу ще видите отново Арката на Галерий – триумфална арка, построена от 298 г. до 299 г. сл. Хр. Продължавайки на запад, ще се натъкнете на Света София, една от най-големите катедрали в Гърция. Руините на Римския форум, с неговия невероятно запазен одеон, също са наблизо. Ако търсите място за хапване в района, опитайте Mourga или Django за автентична гръцка кухня.

Вечер – отпуснете се с филм на открито

Ако посещавате Солун през лятото, не бива да пропускате шанса да гледате филм в едно от външните кина на града – открито кино Apollo и Cine Natalie са два отлични избора, и двете се намират в близост до хотел Makedonia Palace и инсталацията на чадъри на Йоргос Зонголопулос. След прожекцията отпийте коктейли в Efimerida близо до сградата на YMCA, преди да седнете в Clochard до площад Аристотел за гурме вечеря в елегантна обстановка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *