10 доказателства за здравословното действие на кокосовото масло

Кокосово маслоКокосовото масло е една от малкото храни, които могат да бъдат класифицирани като „суперхрана“. Доказано е, че съдържащата се в него уникална комбинация от мастни киселини има положително въздействие върху Вашето здраве. Това включва загуба на мазнини, по-добра мозъчна функция, благотворно влияние върху кожата и косата, като и много други наистина впечатляващи ползи.

Ето няколко доказателства за здравословните ползи от кокосово масло, установени след голям брой изследвания на въздействието му върху човешкия организъм.

1. Кокосовото масло съдържа мастни киселини с мощни лечебни свойства

Кокосово масло има високо съдържание на наситени мазнини, които имат различно действие от повечето други мазнини в диетата ви. Тези мазнини могат да стимулират изгарянето на телесни мазнини и да осигурят на тялото и мозъка Ви необходимата енергия за правилно функциониране.

Повечето мазнини в храната ни са триглицериди с дълга верига, но мазнините съдържащи се в кокосовото масло са триглицериди със средна верига (МСТ). Това означава, че мастните киселини са по-къси от повечето други мазнини, които консумираме (1). Когато консумирате тези мазнини, те отиват директно в черния дроб, където се използват като бърз източник на енергия или се превръщат в кетони. Кетоните са вещества, които въздействат благоприятно на мозъка и се изучава приложението им при лечението на епилепсия, болестта на Алцхаймер и други.

Резюме:
Кокосовото масло е с високо съдържание на мазнини (триглицериди със средна дължина), които се метаболизират различно от повечето други мазнини. Тези мазнини са отговорни за много от ползите на кокосовото масло за здравето ви.

2. Популациите, които консумират много кокосово масло, са здрави

ТокелауКокосът е екзотична храна за западния свят, която се консумира предимно от хора, които са загрижени за своето здраве. Въпреки това в някои части на света кокосовият орех (съдържащ кокосово масло) е основен хранителен продукт, който хората са култивирали и използвали в продължение на хиляди години.

Най-добрият пример за такова население са жителите на о-в Токелау, в Южния Пасифик. Те набавят над 60% от калориите си от кокосови орехи. При изследвания на техните кръвни показатели, се установява, че те са отлични, а в самата популация нивата на сърдечни заболявания са изключително ниски(2). Друг пример за население, което консумира големи количества кокос и е в отлично здраве, е населението на о-в Китава, от архипелага на Тробриандските острови (3).

Резюме:
Няколко популации от цял свят процъфтяват в продължение на хилядолетия, като консумират огромни количества кокосови орехи.

3. Кокосовото масло може да ускори изгарянето на телесни мазнини

Телесни мазниниЗатлъстяването е един от най-големите здравословни проблеми на съвременните общества. Докато някои хора смятат, че затлъстяването е само въпрос на калории, други вярват, че и източниците на тези калории са важни. Факт е, че различни храни действат върху телата ни по различни начини. В това отношение калориите не са просто калории. Триглицеридите със средна верига (МСТ) в кокосовото масло могат да увеличат изгарянето на калории в сравнение с изгаряното количество от мазнини с по-дълга верига (4). Изследване установява, че 15-30 грама MCT на ден са увеличили енергийния разход с 5% в рамките на 24 часа, което се равнява на около 120 калории за денонощие (5).

Кокосово масло е особено ефективно при намаляване на мастната тъкан, която се намира в областта на корема и около вътрешните органи. В проучване при жени с абдоминално затлъстяване, допълването на диетата с 30 мл (2 супени лъжици) кокосово масло на ден довело до значително намаляване както на индекса на телесна маса, така и на обиколката на талията за период от 12 седмици (6). Друго проучване при мъже със затлъстяване отбелязва намаляване на обиколката на талията от 2,86 см след 4 седмици ежедневна консумация на 30 мл (2 супени лъжици) кокосово масло (7).

Кокосово масло е с високо съдържание на калории, така че не трябва да добавяте големи количества от него към Вашата диета. Но замяната на някои други мазнини за готвене с кокосово масло, може да има полза и да допринесе за малка загуба на тегло.

Резюме:
Консумацията на кокосово масло и триглицериди със средна верига повишава изгорените калории за 24 часа с до 5%. Кокосово масло помага за намаляване на мастната тъкан, която се намира в областта на корема и около вътрешните органи.

4. Кокосовото масло може да убива вредни микроорганизми

Лауриновата киселина съставлява около 50% от мастните киселини в кокосовото масло. Тя е основна мастна киселина и в палмовото масло, както и една от основните съставки на майчиното мляко. Когато лауриновата киселина се усвоява от организма, тя образува вещество, наречено монолаурин. Доказано е, че лауриновата киселина и монолауринът убиват вредни патогени като бактерии, вируси и гъбички (8).

Например, тези вещества са доказали, че помагат за унищожаването на бактерията Staphylococcus aureus (изключително опасен патоген) и дрождите Candida albicans, често срещан източник на инфекции при хората (9, 10).

Резюме:
Мастните киселини в кокосовото масло могат да убият вредни патогени, включително бактерии, вируси и гъбички. Това може да помогне при предотвратяване на инфекции.

5. Кокосовото масло може да намали чувството на глад и да Ви помогне да ядете по-малко

ХранаЕдна интересна особеност на мастните киселини в кокосовото масло е, че те могат да намалят глада ви. Това може да е свързано с начина, по който мазнините се метаболизират, защото кетоните имат ефект върху апетита (11).

В едно от проведените изследвания тестови групи от физически здрави мъже са консумирали различни храни, съдържащи триглицериди със средна и дълга верига. При изследването се установява, че мъжете, които консумират храни с най-голямо съдържание на триглицериди със средна верига (МСТ), приемат средно 256 калории по-малко за ден (12). Друго проучване при физически здрави мъже установява, че тези, които консумират повече МСТ на закуска, приемат по-малко калории на обяд (13).

Тези проучвания са проведени за кратки периоди от време. Ако включите кокосово масло в диетата си за постоянно, то това ще доведе до намаляване на телесното Ви тегло в по-дългосрочен план.

Резюме:
Мастните киселини в кокосовото масло могат значително да намалят апетита, което може да доведе до намалено телесно тегло в по-дългосрочен план.

6. Мастните киселини в кокосовите орехи могат да намалят гърчовете при епилепсия

Понастоящем се проучва така наречената кетогенна диета (много ниско съдържание на въглехидрати, много високо съдържание на мазнини) за лечение на различни заболявания. Най-известното терапевтично приложение на тази диета е лечението на резистентна към лекарства епилепсия при деца (14). Тази диета включва консумация на много малко въглехидрати и на големи количества мазнини, което води до повишени концентрации на кетони в кръвта. Поради все още неустановена причина, диетата значително намалява припадъците при деца с епилепсия, дори и при тези, при които не е имало успех, независимо от използването на различни видове лекарства.

Тъй като мастните киселини в кокосовото масло се усвояват директно от черния дроб и се превръщат в кетони, маслото често се използват в диетата на пациенти с епилепсия, за да се предизвика кетоза, като същевременно това позволява приемане на малко повече въглехидрати с диетата (15, 16).

Резюме:
MCT в кокосовото масло повишава концентрацията на кетони в кръвта, което може да помогне за намаляване на гърчовете при деца с епилепсия.

7. Кокосовото масло може да повиши добрия HDL холестерол

Кокосовото масло съдържа естествени наситени мазнини, които повишават добрия HDL холестерол в кръвта. Те могат също да помогнат за превръщането на лошия LDL холестерол в по-малко вредна форма. Много експерти смятат, че кокосово масло може да бъде полезно за състоянието на сърцето, сравнено с други мазнини, тъй като води до увеличаване на HDL холестерола. В едно от проведените изследвания при контролна група от 40 жени, кокосовото масло довело до намаляване на общия и LDL холестерола, и увеличаване на HDL, сравнено със соевото масло (17). Друго проучване при 116 пациенти показва, че диетична програма, включваща кокосово масло, повишава нивата на добрия HDL холестерол (18).

Резюме:
Няколко проучвания показват, че кокосовото масло може да повиши нивото на HDL холестерола в кръвта, което е свързано с подобрено метаболитно здраве и по-нисък риск от сърдечни заболявания.

8. Мастните киселини в кокосовото масло могат да стимулират мозъчната функция при пациентите с Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция, като се проявява предимно при възрастни хора. Установено е, че при пациенти с Алцхаймер има намалена способност да се използва глюкоза за енергия в определени части на мозъка. Изследователите са предположили, че кетоните могат да осигурят алтернативен източник на енергия за тези неправилно функциониращи мозъчни клетки и да намалят симптомите на болестта на Алцхаймер (19).

Проучване през 2006 г. установило, че консумацията на триглицериди със средна верига води до подобряване на мозъчната функция при пациенти с по-леки форми на болестта на Алцхаймер (20).

Имайте предвид, че изследванията са все още на ранен етап и засега няма солидни доказателства, че самото кокосово масло помага при болестта на Алцхаймер.

Резюме:
Предварителните проучвания предполагат, че MCT могат да увеличат кръвните нива на кетоните, да доставят енергия за мозъчните клетки на пациенти с болестта на Алцхаймер и да облекчат симптомите.

9. Кокосовото масло предпазва кожата и подобрява нейното състояние

КожаКокосово масло има много приложения, които нямат нищо общо с консумирането му, като храна. Много хора го използват за козметични цели, с което подобряват здравето и външния вид на кожата си. Проучвания върху хора със суха кожа показват, че кокосовото масло подобрява съдържанието на влага в кожата. То също може да намали симптомите проявяващи се при екземи (21, 22), а проучване показва ефективността му, като слънцезащитен крем, блокирайки около 20% от ултравиолетовите лъчи (23, 24).

Резюме:
Кокосовото масло може да се прилага и локално, като проучванията показват, че то е ефективно, като овлажняващ крем за кожата и има слънцезащитен ефект.

10. Кокосовото масло действа благоприятно върху косата

Маслото от кокос е подходящо за третиране на суха коса с накъсващи се върхове, като също така предпазва косата от увреждане. Кокосовото масло има изглаждащ ефект върху косата и прави разресването ѝ лесно и приятно. Заради малката молекулна структура, маслото от кокос се усвоява много добре от скалпа и има подхранващо действие.

Кокосов орехИзброихме само някой от вече доказаните свойства на кокосовото масло. Остава и Вие да се убедите в тях. Кокосово масло за консумация се предлага в повечето магазини за здравословни храни. А ако искате да купите наистина качествено кокосово масло за козметични цели, то отличен избор е кокосовото масло предлагано от Casyopea.

За да получите описаните в статията ползи за здравето, се уверете, че сте избрали органично кокосово масло, а не декоративно или рафинирано.

Използвани източници:

 1. The National Center for Biotechnology Information
 2. The New York Academy of Sciences
 3. Healthline: Medical information and health advice you can trust
 4. Casyopea.com: Кокосовото масло – най-доброто натурално масло за кожата

Как да съхраняваме парфюмите и козметиката си?

КозметикаИзключително важно за нашата красота и нашето здраве, е да употребяваме не само маркова и качествена, но и „свежа“ козметика. Подобно на всеки друг продукт, така и козметичните имат период на годност. Всички дезодоранти, шампоани, кремове за лице, кремове за тяло, спирали, парфюми или други козметични продукти имат срок на годност, на който трябва да обърнем внимание.

Какво е добре да знаем за козметичните продукти и срока им на годност? Предоставяме ви няколко съвета, които могат да са ви в помощ, за да бъдете сигурни в качествата на козметиката, които използвате:

 • Върху всяка опаковка на козметичен продукт трябва задължително да бъде посочен срока на годност.
 • Освен срока на годност, за всички продукти произведени във или за Европейския съюз, трябва да бъде посочена и годността на продукта след отваряне на опаковката.
 • Не употребявайте козметични продукти, които сте отворили отдавна.
 • Не употребявайте слънце защитни масла, плажни лосиони за тяло и спрейове, ако сте ги отворили преди година. Не пазете подобни продукти за следващия летен сезон.
 • Високата влажност и температури не са подходящи условия за съхранение на козметични продукти. Не използвайте продукти, които дълго време са съхранявани при подобни неблагоприятни условия.
 • Съхранявайте козметичните си продукти на места защитени от пряка слънчева светлина и при подходяща температура – нито много ниска, нито много висока.
 • Не използвайте козметичен продукт, чиито цвят, миризма и хомогенност не са същите, както при неговото отваряне.
 • Не съхранявайте козметиката си в мокрите помещения на жилището. Средата в тези помещения е влажна, което предразполага към развитието на плесен и бактерии.
 • Ако е възможно, използвайте козметични продукти пакетирани в шишенца, флакони или тубички, а не в кутийки. Козметични продукти, които са в кутийка по-лесно могат да бъдат заразени с различни бактерии, понеже се използват с пръсти.
 • Купувайте си козметични продукти, предлагани в по-малки разфасовки. Така ще ги употребите преди изтичането на срока им на годност. А освен това продукта няма да ви омръзне и по-често ще разнообразявате козметиката, която използвате.

Съобразяването с тези няколко съвета ще ви гарантира, че винаги ще използвате свежа, качествена и най-вече козметика, която няма да е вредна за вашето здраве.

Същност на ISO стандартите

ISO LogoISO стандартите са продукт на дейността на Международната организация за стандартизация – организация за доброволна стандартизация на международно ниво, която по своята същност е мрежа от национални органи по стандартизацията. За да се избегне превода на въпросното наименование и различните съкращение на различни езици, ISO е избрано като производно на гръцкото “isos”, означаващо “равни”. На практика пък ISO стандартите са ноу-хау в различни области, като де факто представляват документ, описващ най-ефективните практики в дадена област на базата на международния опит.

Началото на ISO стандартите е поставено през 1946 г. от делегати от 25 страни, събрали се в Лондон, с мисията да създадат нов международен орган, който да улесни уеднаквяването в индустриалното производство. Днес ISO се разработват, когато назрее нужда от регулация в дадена област – от управление на качеството (ISO 9001) и екологични практики (ISO 14001), през безопасност на храните (ISO 22000) до безопасност на данните (ISO 27001) и още много други във всяка област на пазара, производството и обществения живот. Към момента са създадени над 19000 ISO стандарта, които се разработват от групи експерти по съответните проблеми, подбрани от различни държави. Първата стъпка е създаването на ISO в примерен вариант, който се изпраща до членовете на Международната организация за стандартизация. Стандартът се приема за разработен, едва когато се постигне съгласие между всички членки.

Ползата от международната стандартизация, една от формите на която са ISO стандартите, е многолика. От една страна, инкорпорирайки в своя бизнес международния опит, олицетворен в ISO, фирмите оптимизират своето производство, превръщайки го в максимално ефективна и удовлетворяваща потребителя природосъобразна система, пригодена за международния пазар и способна да преодолее различните търговски забрани. Чрез участието на потребителя в създаването на стандартите пък Международната организация по стандартизация показва своята обществена ангажираност, доказана и в разработването на стандарти за социална отговорност, чистота на въздуха и водата и др. На държавно ниво пък ISO спомага за налагането на по-ефективни законодателства и прокарва път за реална хармонизация на нормативно ниво и интернационално сътрудничество.

Затова и си заслужава да сертифицирате своята фирма по ISO. Това може да стане на различни нива – от административно до производствено. Като потребител обаче е важно да имате предвид, че макар една фирма да е сертифицирана по ISO, това не означава, че продуктите й отговарят на дадените стандарти. Първо, тя може да е сертифицирала само своето административно обслужване. Второ, може да не се съобразяват с изискванията на стандарта. Когато имате подозрения, че дадена фирма злоупотребява с ISO, трябва да уведомите националната агенция, отговорна за стандартизацията или агентът, от когото фирмата е получила своята сертификация.
Сертифициращите агенти (фирми) са частни, и като на пазара съществува голямо предлагане на подобни услуги, поради което си заслужава да проучите различните опции. Услугите, предлагани от ISO сертифициращи фирми се изразяват в надзор и помощ при прилагането на ISO стандартите за нуждите на Вашето предприятие – затова акредитацията и опита в областта често са по-важни от цената в случая.

Така, приложението на ISO във Вашето предприятие може значително да повиши неговата ефективност, а услугите на сертифициращ агент – да Ви улеснят в прилагането на добрите практики в областта.

Безизкопен метод SPR

SPR е 100% безизкопен метод за възстановяване на повредени канализационни тръби с минимално въздействие върху околната среда. Технологията „спирално навита тръба“ се базира на производството „на място“ на тръба от непрекъсната пластична лента с ниско тегло и висока твърдост. Монтажът на тръбата се извършва без никакви разкопавания, като се използват вече съществуващите ревизионни шахти.

Тръбата се създава чрез непрекъсната лента от HDPE или PVC, която се навива спирално от машина, разположена във вече съществуваща събирателна или ревизионна шахта. Профила на лентата има специални заключващи елементи, които при спиралното й навиване оформят непрекъсната водонепроницаема тръба вътре във вече съществуващата тръба.

Безизкопни технологии чрез „спирално навита тръба“ за рехабилитация на канализации се предлага в три варианта в зависимост от специфичните изисквания, а именно: SPR™, SPR™ PE и SPR™ EХ.

Процеса на инсталиране е общ и преминава през следните основни стъпки:

1. Инспектиране и почистване на тръбопровода – съществуващата тръба се проверява чрез камера и се почиства
2. Навиване на облицовката –  лентата се подава на предварително монтираната машина за навиване през съществуваща ревизионна шахта. В процеса на навиване машината издърпва лентата и закопчава двойно заключващия механизъм, създавайки водонепроницаема облицовка
3. В зависимост от метода едновременно с навиването машината изтласква новата тръба в съществуващата, докато стигне до следващата шахта (при вариант SPR™ EХ и SPR™ PE) или машинате се придвижва по съществуващата тръба, като поставя облицовката след себе си (при вариант SPR™)
4. Облицовката се разширява докато прилепне плътно към съществуващата тръба (при вариант SPR™ EХ) или се замонолитва с цимент към вече съществуващата тръба (при вариант SPR™ и SPR™ PE)
5. Довършителни операции – краищата на новата тръба се оформят и херметизират, възстановяват се връзките със сградните отклонения.

Вариант SPR™

Технология за безизкопно рехабилитиране на тръбопроводи с диаметър до 5000 mm и произволно напречно сечение (квадратно, кръгло, яйцеобразно). Технологията използва армирана със стомана PVC лента, която след монтажа се замонолитва с високо якостен цимент. SPR ™ процесът е уникален, тъй като може да осигури индивидуално съобразени структурни решения за стари тръбопроводи, като може да се използва както за коригиране на хидравлични аномалии, така и за възстановяване на наклона на оригиналната тръба. В блокиращите краища на PVC профила се създава водонепроницаемо механично заключване, което може да издържи на силни деформиращи сили и позволява монтаж на облицовката по дъга.

Вариант SPR ™ PE

Технология за безизкопно рехабилитиране на тръбопроводи чрез облицовки от армиран със стомана HDPE за гравитачни тръбопроводи. Тази облицовка е подходяща за рехабилитация на тухлени, бетонови, чугунени, стълкопластови, пластмасови и от други материали канализационни и гравитачни тръбопроводи с диаметър от 900 mm до 3000 mm. Пластмасовият профил, който представлява облицовката, се доставя с различни размери според диаметъра и проектните натоварвания. Профилът е подсилен със стомана, напълно капсулирана в HDPE материал. Стоманената армировка е избрана за предоставяне на достатъчна здравина на облицовката, която да отговаря на проектните изисквания за нова тръба.

Вариант SPR™ EX

Технология за безизкопно рехабилитиране на тръбопроводи подходяща за рехабилитация на тухлени, бетонови, чугунени, стълкопластови, пластмасови и от други материали канализационни и гравитачни тръбопроводи с диаметър от 150 mm до 750 mm. Подходящите профили се избират за предоставяне на облицовка с достатъчна якост, за да отговаря на конструктивните изисквания на проекта. Това, което отличава тази технология е, че инсталираната облицовка прилепва плътно към съществуващата тръба и така минимизира загубата на сечение, което е важно при тръбопроводи със сравнително малък диаметър. Това се осъществява, като след монтажа на облицовката тя се разширява по диаметър чрез издърпването на режеща тел, която освобождава допълнителното заключване на профила, и приплъзване на отделните навивки на лентата една спрямо друга. Краищата на новата облицовка се херметизират в съществуващите шахти и се възстановяват съществуващите отклонения чрез роботизирано изрязване. При необходимост тези отклонения могат и да се херметизират.

Други предимства на технологиите на „Спирално навита тръба“ за рехабилитация на канализации са:

 • По-добра хидравлика от приемащата тръба
 • Гладка повърхност при завои на тръбопровода
 • Без неравности дори и при разместени връзки на приемащата тръба
 • Структурно ефективно кръгло напречно сечение, даже когато приемната тръба е с неравности
 • Постоянна дебелина на стената дори когато съществуват кухини в приемащата тръба
 • Произведена и машинно инсталирана, инсталацията не зависи от монтажа и в трудни условия
 • Бърза подготовка, безопасни работни площадки и ниско ниво на шум по време на строителството
 • Малко строителна механизация – по-малко смущение на трафика
 • Не е необходимо да се разкопава и да се съхраняват тръби на обекта
 • Могат да се инсталират с течащ флуид, при определени съображения за сигурност
 • Инсталацията е възможна и през трудно достъпни шахти, като оборудването може да бъде управлявано дистанционно

 

Безизкопната технология „спирално навита тръба“ се използва успешно за рехабилитация на канализационни тръби, тръби за дъждовни води и водостоци по целия свят. Технологията е доказала че осигурява структурна рехабилитация на силно разрушени тръбопроводи, включително при трудни теренни условия и фактически без никакви изкопни дейности.

Възможно ли е да изготвим сами HACCP система?

HACCP сертификатСистемата за самоконтрол HACCP (произнасяща се “хасеп”, абревиатура от Hazard Analysis and Critical Control Points) е едно от задължителните изисквания на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), в лицето на нейните областни дирекции (ОДБХ), за да получите разрешение за извършване на каквато и да било дейност, свързана с производство или предлагане на хранителни продукти и напитки. Тя не е просто административна прищявка, насочена към създаване на максимално досадни пречки пред стартирането на Вашия бизнес – напротив, основана в общи линии просто на здравия разум, тя действително гарантира хигиенични и здравословни условия на дейност, максимално редуциране на Вашите загуби в суровини, хармонични отношения с осъществяващата контрол администрация и най-вече – Вашата безопасност при възникване на евентуален проблем. Прилагането на HACCP система прехвърля риска от такова събитие върху дистрибутора или производителя.

На българския пазар съществуват много HACCP консултантски фирми, които предлагат да изготвят за Вас индивидуална HACCP система, но дали техните услуги са Ви непременно необходими? HACCP се въвежда на базата на изискванията на европейското законодателство и поради това родната администрация е длъжна максимално да улесни субектите, които са задължени да я прилагат. Поради това съществува Ръководсто за прилагане процедурите и принципите на HACCP (когато търсите документа, използвайте линковете с окончание .government.bg – добре е винаги, когато боравите с нормативни документи, да се доверявате само на такива сигурни източници).

Основната идея на системата за превантивен контрол HACCP е, че колкото по-пълно сте заети в производствения цикъл на хранителните продукти, толкова по-високи са изискванията към Вас. Така например, ако искате да отворите малко заведение, където да се предлагат само полуфабрикати, най-вероятно от ОДБХ ще изискват от Вас само така наречените “добри практики” от HACCP системата – общи хигиенни принципи, свеждащи се до постулатите на здравомислието – например да не миете съдовете с бърсалката, с която почиствате масите и подобни. Обща рамка на конкретните изисквания към типа обект, който Ви интересува, можете да намерите на сайта на БАБХ или на място в ОДБХ, където инспекторът за Вашия район ще Ви обясни и какви точно ще са изискванията за самоконтрол във Вашия случай.

Всъщност HACCP системите се базират на седем принципа, разяснени в гореспоменатото ръководство, на базата на които от Вас се очаква да предвидите потенциалните рискове в предприятието си и да създадете условия за предотвратяването им, съобразени и с актуалното законодателство. Самите формулировки в документа обикновено са почти буквални цитати от приложимите закони и наредби, основни сред които Закона за храните и Наредба №5 за хигиена на храните (всички актуални нормативни актове по темата можете да намерите на сайта на БАБХ или на Министерство на здравеопазването, като прецените кои документи се отнасят до Вашето предприятие).  Основни указания можете да намерите и в сайта на Национален план за действие “Храни и хранене”, БАБХ и Министерство на здравеопазването, както и на място в ОДБХ.

С осъществяването на система HACCP, Вашата фирма ще развие и подобри всички свои процеси, ще получи стабилни позиции на вътрешния и външния пазар. В условията на повишена конкуренция в хранително-вкусовата промишленост, високи изисквания на пазарите и европейска интеграция на България, изготвянето и внедряването на HACCP система ще покаже една печеливша стратегия за развитието на Вашия бизнес.

Специфичната нормативна документация превръщат създаването на HACCP система във време поглъщащо занимание, с което трудно може да се справите сами, като в същото време да създадете качествена HACCP система. Ако сте човек, който цени времето и нервите си и желае да създаде наистина качествена HACCP система за своя бизнес, е препоръчително да се обърнете към опитна консултантска организация, която има богат опит в тази сфера и която с радост ще Ви помогне.

Локални пречиствателни станции

Локална пречиствателна станцияИзборът на вида на канализацията за Вашата къща или извънградска вила е сложен и отговорен процес. От ефективността и надеждността на локалната пречиствателна система в огромна степен зависи комфорта във Вашето постоянно или ваканционно жилище. Затова на първо място е важно локалната пречиствателна станция да изпълнява функциите си, и освен това да е надеждна, лесна за инсталация и експлоатация, като и да е на приемлива цена.

С инсталирането на съвременна пречиствателна система, няма да Ви е нужно да използвате услуги за почистване на фекални ями, да се притеснявате за неприятни миризми и за замърсяването на подпочвените води и почвата около Вашето жилище. Екологическата безопасност е едно от главните предимства на автономната канализация. Отходните води, преминали през биологическо пречистване, се пречистват до 98%.

Корпусът на съвременните пречиствателни съоръжения са изпълняват от полипропилен – материал неподатлив на деформация и корозия. Този материал е лек и здрав и пречиствателните съоръжения от полипропилен са много удобни за транспортиране и монтаж. Правилно инсталираните и съвременни локални пречиствателни станции работят без загуба на качеството на пречистване даже и в сурови зимни условия, което не във възможностите на много други септици, аерационни системи и биофилтри.

Обслужването на пречиствателните станции не изисква използването на скъпа техника за изпомпване. Поради това не е нужно пречиствателните станции да бъдат инсталирани близо до път. Отстраняването на отработения ил може да се прави или от собственика чрез вградена помпа, или от специалист на обслужващата фирмата.

Едни от основните опасения на хората са, че цената на съоръжението, монтажните дейности за инсталиране и поддръжка са в пъти по-високи от изкопаването на септична яма. Но не бива да се забравя, че продължителността на работа на такава станция е между 25 и 50 години. За сравнение – изкопната яма може да се експлоатира до пет години, а септикът – между 10 и 15 години.

За домашни нужди в наши дни все по-често се използват станции на базата на биологическо пречистване (например пречиствателни станции Топас произведени от фирма Топол-Еко). При това пречистване протича преработка на канализационните води с помощта на аеробни бактерии. Процесът на пречистване на отходните води протича през няколко етапа. От канализационната тръба водата преминава в установката за пречистване. В приемната камера води минават през първично механично и биологично пречистване. След това полупречистената вода се изпомпва към аеро танк, където се окислява с помощта на активен ил. В резултат на тези процеси, органичните вещества се разграждат, а водата се пречиства напълно. На следващият етап сместа от вода и ил се прехвърля във вторичния утайник, направен във вид на обърнат надолу конус. Там илът се спуска на дъното, а пречистената вода излиза от пречиствателното съоръжение.

Биологичното пречистване е естествен процес, който се основава на факта, че битовите отпадни води имат нееднороден състав и съдържат голямо количество органични вещества. Силно разредената органична маса е хранителна среда за аеробните бактерии, които я усвояват почти напълно. Благодарение на тези процеси, отходните води стават прозрачни, не отделят неприятни миризми и не загниват. В резултат от работата на локалните пречиствателни станции, се отделя пречистена вода и втора категория ил (глетч).

Електронни цигари

Електронна цигараЕлектронната цигара е електронно устройство, използвано за вдишване на никотин, чрез изпарение на течност съдържаща никотин и различни аромати. Електронната цигара е алтернатива на традиционните тютюневи изделия – пури, цигарети, цигари или лули. Известно още, като e cig, e cigarette или electronic cigarette, устройството е изобретено през 2003-а година в Китай, но самата концепция съществува още от 1963-а година. Развитието на съвременните технологии, позволява концепцията за електронна цигара да се реализира и на практика. Електронната цигара бързо придобива популярност по света, а от няколко години и в България. Електронната цигара е алтернативен начин за пушене, който може да доведе до намаляване или отказване от пушенето на тютюн.

Електронната цигара представлява пластмасов цилиндър с големина и цвят на традиционна цигара. От едната страна има светодиод, който свети при всмукване. От другата има накрайник, приличащ на филтър на традиционна цигара. В предната част се поставя батерията на устройството, а в задната част – пълнител, съдържащ никотинова ароматизирана течност, която се равнява на съдържанието на около 5 кутии традиционни цигари. При пушене на електронна цигара първото всмукване трябва да е по-продължително, за да се „разгори“ цигарата. Когато приключите пушенето на цигарата, тя изгасва сама.

Електронните цигари се състоят от изпарител (atomizer), пълнител (cartridge) и литиево-йонна батерия. При някои модели елетронни цигари пълнителят и изпарителят са обединени в едно – така нареченият картомайзер (cartomizer). Формите и размерите на изпарителите са различни, според модела на електронната цигара, и според съпротивлението на нагревателя при всмукване. Изпарителите с по-ниско съпротивление произвеждат повече пара, при което се повишава и разхода на никотинова течност. Пълнителите на електронните цигари представляват пластмасови капсули с различен обем, който определя и времето, през което може да се пуши електронната цигара без да се допълва. Съдържанието на пълнителя е само от никотинова течност, без останалите вредни вещества съдържащи се в традиционните цигари. Пълнителят се сменя, когато при всмукване спре да излиза пушек. Съществуват стотици видове ароматизирана никотинова течност. Някой производители се опитват да пресъздадат вкуса на традиционни или ментолови цигари. Други производители твърдят, че дори пресъздават вкуса на определени марки цигари, като Marlboro или Camel. Произвеждат се и голямо разнообразие от „хранителни“ аромати, като ванилия, кафе, кола, ягодово дайкири, сметанов пай и др. Литиево-йонните батерии на електронните цигари могат да се зареждат произволно, като не е нужно да се разреждат докрай батерията преди включване в зарядното устройство. Когато светлинният диод на върха на цигарата започне да свети в по-тъмен цвят от обичайното, батерията трябва да се смени или презареди. Според характеристиките на електронните цигари батериите издържат около 300 цикъла. Броят цикли представлява сбор от разрежданията и зарежданията, които съставят 100% от капацитета на батерията.

Едно от главните предимства на електронната цигара е това, че тя може да помогне на пушачите, които искат да се откажат от тютюнопушенето, като им осигурява нужните количества никотин, без поемане на всички останали вредни съставки на традиционната цигара. Електронните цигари се използват и от пушачи, които работят или посещават места, в които е забранено пушенето на тютюневи изделия. При електронните цигари няма изгаряне на тютюн, а се отделя само водна пара, която не е вредна за околните и няма неприятен мирис.

Сглобяеми къщи

Сглобяема къщаСъвременните дървени сглобяеми къщи са изключително топли, екологични и безопасни за здравето. Сроковете за изграждане на дървена сглобяема къща са изключително кратки, а животът на тези сглобяеми къщи е над 100 години.

Те са подходящи за целогодишно обитаване, като вили за почивка или семейни къщи. Всяка сглобяема къща се строи по индивидуален архитектурен проект. Това прави сглобяемите къщи подходящи, както за села и градове, така и за етнографски комплекси.

Сглобяеми къщи са прохладни през лятото и уютни през зимата. Според начина на изграждане сглобяемите къщи биват пасивни и ниско енергийни. Имат два типа топло изолация: вътрешна (вградена) – в пода, стените и тавана, и външна – поставена по всички външни стени. Така сглобяемите къщи се превръщат в енергоспестяващи и се изплащат за кратко време, чрез икономии на електроенергия за отопление през зимата и охлаждане през лятото.

Ниско енергийните и пасивни сглобяеми къщи са изключително добре топло изолирани, както през зимните, така и през летните месеци. Външните стени не прегряват през топлите месеци, а през студените дни се поддържат топли. В стаите се създава приятен микро-климат с постоянна температура, създаващ усещане за комфорт.

Системата на строителство на сглобяеми къщи е приложима през всички годишни сезони, а сглобяемите къщи се изграждат „до ключ“ за изключително кратки срокове. Отделянето на отпадъци по време на строителството е сведено до минимум, благодарение на използваните технологии. Това запазва чиста заобикалящата среда и позволява изграждане на сглобяеми къщи при вече оформено парково/градинско пространство.

Високото качеството на строителния продукт и кратките срокове за влизане в експлоатация правят сглобяемите къщи привлекателни за всеки инвеститор.