Как да съхраняваме парфюмите и козметиката си?

КозметикаИзключително важно за нашата красота и нашето здраве, е да употребяваме не само маркова и качествена, но и “свежа” козметика. Подобно на всеки друг продукт, така и козметичните имат период на годност. Всички дезодоранти, шампоани, кремове за лице, кремове за тяло, спирали, парфюми или други козметични продукти имат срок на годност, на който трябва да обърнем внимание.

Какво е добре да знаем за козметичните продукти и срока им на годност? Предоставяме ви няколко съвета, които могат да са ви в помощ, за да бъдете сигурни в качествата на козметиката, които използвате:

 • Върху всяка опаковка на козметичен продукт трябва задължително да бъде посочен срока на годност.
 • Освен срока на годност, за всички продукти произведени във или за Европейския съюз, трябва да бъде посочена и годността на продукта след отваряне на опаковката.
 • Не употребявайте козметични продукти, които сте отворили отдавна.
 • Не употребявайте слънце защитни масла, плажни лосиони за тяло и спрейове, ако сте ги отворили преди година. Не пазете подобни продукти за следващия летен сезон.
 • Високата влажност и температури не са подходящи условия за съхранение на козметични продукти. Не използвайте продукти, които дълго време са съхранявани при подобни неблагоприятни условия.
 • Съхранявайте козметичните си продукти на места защитени от пряка слънчева светлина и при подходяща температура – нито много ниска, нито много висока.
 • Не използвайте козметичен продукт, чиито цвят, миризма и хомогенност не са същите, както при неговото отваряне.
 • Не съхранявайте козметиката си в мокрите помещения на жилището. Средата в тези помещения е влажна, което предразполага към развитието на плесен и бактерии.
 • Ако е възможно, използвайте козметични продукти пакетирани в шишенца, флакони или тубички, а не в кутийки. Козметични продукти, които са в кутийка по-лесно могат да бъдат заразени с различни бактерии, понеже се използват с пръсти.
 • Купувайте си козметични продукти, предлагани в по-малки разфасовки. Така ще ги употребите преди изтичането на срока им на годност. А освен това продукта няма да ви омръзне и по-често ще разнообразявате козметиката, която използвате.

Съобразяването с тези няколко съвета ще ви гарантира, че винаги ще използвате свежа, качествена и най-вече козметика, която няма да е вредна за вашето здраве.

Същност на ISO стандартите

ISO LogoISO стандартите са продукт на дейността на Международната организация за стандартизация – организация за доброволна стандартизация на международно ниво, която по своята същност е мрежа от национални органи по стандартизацията. За да се избегне превода на въпросното наименование и различните съкращение на различни езици, ISO е избрано като производно на гръцкото “isos”, означаващо “равни”. На практика пък ISO стандартите са ноу-хау в различни области, като де факто представляват документ, описващ най-ефективните практики в дадена област на базата на международния опит.

Началото на ISO стандартите е поставено през 1946 г. от делегати от 25 страни, събрали се в Лондон, с мисията да създадат нов международен орган, който да улесни уеднаквяването в индустриалното производство. Днес ISO се разработват, когато назрее нужда от регулация в дадена област – от управление на качеството (ISO 9001) и екологични практики (ISO 14001), през безопасност на храните (ISO 22000) до безопасност на данните (ISO 27001) и още много други във всяка област на пазара, производството и обществения живот. Към момента са създадени над 19000 ISO стандарта, които се разработват от групи експерти по съответните проблеми, подбрани от различни държави. Първата стъпка е създаването на ISO в примерен вариант, който се изпраща до членовете на Международната организация за стандартизация. Стандартът се приема за разработен, едва когато се постигне съгласие между всички членки.

Ползата от международната стандартизация, една от формите на която са ISO стандартите, е многолика. От една страна, инкорпорирайки в своя бизнес международния опит, олицетворен в ISO, фирмите оптимизират своето производство, превръщайки го в максимално ефективна и удовлетворяваща потребителя природосъобразна система, пригодена за международния пазар и способна да преодолее различните търговски забрани. Чрез участието на потребителя в създаването на стандартите пък Международната организация по стандартизация показва своята обществена ангажираност, доказана и в разработването на стандарти за социална отговорност, чистота на въздуха и водата и др. На държавно ниво пък ISO спомага за налагането на по-ефективни законодателства и прокарва път за реална хармонизация на нормативно ниво и интернационално сътрудничество.

Затова и си заслужава да сертифицирате своята фирма по ISO. Това може да стане на различни нива – от административно до производствено. Като потребител обаче е важно да имате предвид, че макар една фирма да е сертифицирана по ISO, това не означава, че продуктите й отговарят на дадените стандарти. Първо, тя може да е сертифицирала само своето административно обслужване. Второ, може да не се съобразяват с изискванията на стандарта. Когато имате подозрения, че дадена фирма злоупотребява с ISO, трябва да уведомите националната агенция, отговорна за стандартизацията или агентът, от когото фирмата е получила своята сертификация.
Сертифициращите агенти (фирми) са частни, и като на пазара съществува голямо предлагане на подобни услуги, поради което си заслужава да проучите различните опции. Услугите, предлагани от ISO сертифициращи фирми се изразяват в надзор и помощ при прилагането на ISO стандартите за нуждите на Вашето предприятие – затова акредитацията и опита в областта често са по-важни от цената в случая.

Така, приложението на ISO във Вашето предприятие може значително да повиши неговата ефективност, а услугите на сертифициращ агент – да Ви улеснят в прилагането на добрите практики в областта.

Безизкопен метод SPR

SPR е 100% безизкопен метод за възстановяване на повредени канализационни тръби с минимално въздействие върху околната среда. Технологията “спирално навита тръба” се базира на производството “на място” на тръба от непрекъсната пластична лента с ниско тегло и висока твърдост. Монтажът на тръбата се извършва без никакви разкопавания, като се използват вече съществуващите ревизионни шахти.

Тръбата се създава чрез непрекъсната лента от HDPE или PVC, която се навива спирално от машина, разположена във вече съществуваща събирателна или ревизионна шахта. Профила на лентата има специални заключващи елементи, които при спиралното й навиване оформят непрекъсната водонепроницаема тръба вътре във вече съществуващата тръба.

Безизкопни технологии чрез “спирално навита тръба” за рехабилитация на канализации се предлага в три варианта в зависимост от специфичните изисквания, а именно: SPR™, SPR™ PE и SPR™ EХ.

Процеса на инсталиране е общ и преминава през следните основни стъпки:

1. Инспектиране и почистване на тръбопровода – съществуващата тръба се проверява чрез камера и се почиства
2. Навиване на облицовката –  лентата се подава на предварително монтираната машина за навиване през съществуваща ревизионна шахта. В процеса на навиване машината издърпва лентата и закопчава двойно заключващия механизъм, създавайки водонепроницаема облицовка
3. В зависимост от метода едновременно с навиването машината изтласква новата тръба в съществуващата, докато стигне до следващата шахта (при вариант SPR™ EХ и SPR™ PE) или машинате се придвижва по съществуващата тръба, като поставя облицовката след себе си (при вариант SPR™)
4. Облицовката се разширява докато прилепне плътно към съществуващата тръба (при вариант SPR™ EХ) или се замонолитва с цимент към вече съществуващата тръба (при вариант SPR™ и SPR™ PE)
5. Довършителни операции – краищата на новата тръба се оформят и херметизират, възстановяват се връзките със сградните отклонения.

Вариант SPR™

Технология за безизкопно рехабилитиране на тръбопроводи с диаметър до 5000 mm и произволно напречно сечение (квадратно, кръгло, яйцеобразно). Технологията използва армирана със стомана PVC лента, която след монтажа се замонолитва с високо якостен цимент. SPR ™ процесът е уникален, тъй като може да осигури индивидуално съобразени структурни решения за стари тръбопроводи, като може да се използва както за коригиране на хидравлични аномалии, така и за възстановяване на наклона на оригиналната тръба. В блокиращите краища на PVC профила се създава водонепроницаемо механично заключване, което може да издържи на силни деформиращи сили и позволява монтаж на облицовката по дъга.

Вариант SPR ™ PE

Технология за безизкопно рехабилитиране на тръбопроводи чрез облицовки от армиран със стомана HDPE за гравитачни тръбопроводи. Тази облицовка е подходяща за рехабилитация на тухлени, бетонови, чугунени, стълкопластови, пластмасови и от други материали канализационни и гравитачни тръбопроводи с диаметър от 900 mm до 3000 mm. Пластмасовият профил, който представлява облицовката, се доставя с различни размери според диаметъра и проектните натоварвания. Профилът е подсилен със стомана, напълно капсулирана в HDPE материал. Стоманената армировка е избрана за предоставяне на достатъчна здравина на облицовката, която да отговаря на проектните изисквания за нова тръба.

Вариант SPR™ EX

Технология за безизкопно рехабилитиране на тръбопроводи подходяща за рехабилитация на тухлени, бетонови, чугунени, стълкопластови, пластмасови и от други материали канализационни и гравитачни тръбопроводи с диаметър от 150 mm до 750 mm. Подходящите профили се избират за предоставяне на облицовка с достатъчна якост, за да отговаря на конструктивните изисквания на проекта. Това, което отличава тази технология е, че инсталираната облицовка прилепва плътно към съществуващата тръба и така минимизира загубата на сечение, което е важно при тръбопроводи със сравнително малък диаметър. Това се осъществява, като след монтажа на облицовката тя се разширява по диаметър чрез издърпването на режеща тел, която освобождава допълнителното заключване на профила, и приплъзване на отделните навивки на лентата една спрямо друга. Краищата на новата облицовка се херметизират в съществуващите шахти и се възстановяват съществуващите отклонения чрез роботизирано изрязване. При необходимост тези отклонения могат и да се херметизират.

Други предимства на технологиите на “Спирално навита тръба” за рехабилитация на канализации са:

 • По-добра хидравлика от приемащата тръба
 • Гладка повърхност при завои на тръбопровода
 • Без неравности дори и при разместени връзки на приемащата тръба
 • Структурно ефективно кръгло напречно сечение, даже когато приемната тръба е с неравности
 • Постоянна дебелина на стената дори когато съществуват кухини в приемащата тръба
 • Произведена и машинно инсталирана, инсталацията не зависи от монтажа и в трудни условия
 • Бърза подготовка, безопасни работни площадки и ниско ниво на шум по време на строителството
 • Малко строителна механизация – по-малко смущение на трафика
 • Не е необходимо да се разкопава и да се съхраняват тръби на обекта
 • Могат да се инсталират с течащ флуид, при определени съображения за сигурност
 • Инсталацията е възможна и през трудно достъпни шахти, като оборудването може да бъде управлявано дистанционно

 

Безизкопната технология “спирално навита тръба” се използва успешно за рехабилитация на канализационни тръби, тръби за дъждовни води и водостоци по целия свят. Технологията е доказала че осигурява структурна рехабилитация на силно разрушени тръбопроводи, включително при трудни теренни условия и фактически без никакви изкопни дейности.

Възможно ли е да изготвим сами HACCP система?

HACCP сертификатСистемата за самоконтрол HACCP (произнасяща се “хасеп”, абревиатура от Hazard Analysis and Critical Control Points) е едно от задължителните изисквания на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), в лицето на нейните областни дирекции (ОДБХ), за да получите разрешение за извършване на каквато и да било дейност, свързана с производство или предлагане на хранителни продукти и напитки. Тя не е просто административна прищявка, насочена към създаване на максимално досадни пречки пред стартирането на Вашия бизнес – напротив, основана в общи линии просто на здравия разум, тя действително гарантира хигиенични и здравословни условия на дейност, максимално редуциране на Вашите загуби в суровини, хармонични отношения с осъществяващата контрол администрация и най-вече – Вашата безопасност при възникване на евентуален проблем. Прилагането на HACCP система прехвърля риска от такова събитие върху дистрибутора или производителя.

На българския пазар съществуват много HACCP консултантски фирми, които предлагат да изготвят за Вас индивидуална HACCP система, но дали техните услуги са Ви непременно необходими? HACCP се въвежда на базата на изискванията на европейското законодателство и поради това родната администрация е длъжна максимално да улесни субектите, които са задължени да я прилагат. Поради това съществува Ръководсто за прилагане процедурите и принципите на HACCP (когато търсите документа, използвайте линковете с окончание .government.bg – добре е винаги, когато боравите с нормативни документи, да се доверявате само на такива сигурни източници).

Основната идея на системата за превантивен контрол HACCP е, че колкото по-пълно сте заети в производствения цикъл на хранителните продукти, толкова по-високи са изискванията към Вас. Така например, ако искате да отворите малко заведение, където да се предлагат само полуфабрикати, най-вероятно от ОДБХ ще изискват от Вас само така наречените “добри практики” от HACCP системата – общи хигиенни принципи, свеждащи се до постулатите на здравомислието – например да не миете съдовете с бърсалката, с която почиствате масите и подобни. Обща рамка на конкретните изисквания към типа обект, който Ви интересува, можете да намерите на сайта на БАБХ или на място в ОДБХ, където инспекторът за Вашия район ще Ви обясни и какви точно ще са изискванията за самоконтрол във Вашия случай.

Всъщност HACCP системите се базират на седем принципа, разяснени в гореспоменатото ръководство, на базата на които от Вас се очаква да предвидите потенциалните рискове в предприятието си и да създадете условия за предотвратяването им, съобразени и с актуалното законодателство. Самите формулировки в документа обикновено са почти буквални цитати от приложимите закони и наредби, основни сред които Закона за храните и Наредба №5 за хигиена на храните (всички актуални нормативни актове по темата можете да намерите на сайта на БАБХ или на Министерство на здравеопазването, като прецените кои документи се отнасят до Вашето предприятие).  Основни указания можете да намерите и в сайта на Национален план за действие “Храни и хранене” (http://fnap.government.bg), БАБХ и Министерство на здравеопазването, както и на място в ОДБХ.

С осъществяването на система HACCP, Вашата фирма ще развие и подобри всички свои процеси, ще получи стабилни позиции на вътрешния и външния пазар. В условията на повишена конкуренция в хранително-вкусовата промишленост, високи изисквания на пазарите и европейска интеграция на България, изготвянето и внедряването на HACCP система ще покаже една печеливша стратегия за развитието на Вашия бизнес.

Специфичната нормативна документация превръщат създаването на HACCP система във време поглъщащо занимание, с което трудно може да се справите сами, като в същото време да създадете качествена HACCP система. Ако сте човек, който цени времето и нервите си и желае да създаде наистина качествена HACCP система за своя бизнес, е препоръчително да се обърнете към опитна консултантска организация, която има богат опит в тази сфера и която с радост ще Ви помогне.

Локални пречиствателни станции

Локална пречиствателна станцияИзборът на вида на канализацията за Вашата къща или извънградска вила е сложен и отговорен процес. От ефективността и надеждността на локалната пречиствателна система в огромна степен зависи комфорта във Вашето постоянно или ваканционно жилище. Затова на първо място е важно локалната пречиствателна станция да изпълнява функциите си, и освен това да е надеждна, лесна за инсталация и експлоатация, като и да е на приемлива цена.

С инсталирането на съвременна пречиствателна система, няма да Ви е нужно да използвате услуги за почистване на фекални ями, да се притеснявате за неприятни миризми и за замърсяването на подпочвените води и почвата около Вашето жилище. Екологическата безопасност е едно от главните предимства на автономната канализация. Отходните води, преминали през биологическо пречистване, се пречистват до 98%.

Корпусът на съвременните пречиствателни съоръжения са изпълняват от полипропилен – материал неподатлив на деформация и корозия. Този материал е лек и здрав и пречиствателните съоръжения от полипропилен са много удобни за транспортиране и монтаж. Правилно инсталираните и съвременни локални пречиствателни станции работят без загуба на качеството на пречистване даже и в сурови зимни условия, което не във възможностите на много други септици, аерационни системи и биофилтри.

Обслужването на пречиствателните станции не изисква използването на скъпа техника за изпомпване. Поради това не е нужно пречиствателните станции да бъдат инсталирани близо до път. Отстраняването на отработения ил може да се прави или от собственика чрез вградена помпа, или от специалист на обслужващата фирмата.

Едни от основните опасения на хората са, че цената на съоръжението, монтажните дейности за инсталиране и поддръжка са в пъти по-високи от изкопаването на септична яма. Но не бива да се забравя, че продължителността на работа на такава станция е между 25 и 50 години. За сравнение – изкопната яма може да се експлоатира до пет години, а септикът – между 10 и 15 години.

За домашни нужди в наши дни все по-често се използват станции на базата на биологическо пречистване (например пречиствателни станции Топас произведени от фирма Топол-Еко). При това пречистване протича преработка на канализационните води с помощта на аеробни бактерии. Процесът на пречистване на отходните води протича през няколко етапа. От канализационната тръба водата преминава в установката за пречистване. В приемната камера води минават през първично механично и биологично пречистване. След това полупречистената вода се изпомпва към аеро танк, където се окислява с помощта на активен ил. В резултат на тези процеси, органичните вещества се разграждат, а водата се пречиства напълно. На следващият етап сместа от вода и ил се прехвърля във вторичния утайник, направен във вид на обърнат надолу конус. Там илът се спуска на дъното, а пречистената вода излиза от пречиствателното съоръжение.

Биологичното пречистване е естествен процес, който се основава на факта, че битовите отпадни води имат нееднороден състав и съдържат голямо количество органични вещества. Силно разредената органична маса е хранителна среда за аеробните бактерии, които я усвояват почти напълно. Благодарение на тези процеси, отходните води стават прозрачни, не отделят неприятни миризми и не загниват. В резултат от работата на локалните пречиствателни станции, се отделя пречистена вода и втора категория ил (глетч).

Сглобяеми къщи

Сглобяема къщаСъвременните дървени сглобяеми къщи са изключително топли, екологични и безопасни за здравето. Сроковете за изграждане на дървена сглобяема къща са изключително кратки, а животът на тези сглобяеми къщи е над 100 години.

Те са подходящи за целогодишно обитаване, като вили за почивка или семейни къщи. Всяка сглобяема къща се строи по индивидуален архитектурен проект. Това прави сглобяемите къщи подходящи, както за села и градове, така и за етнографски комплекси.

Сглобяеми къщи са прохладни през лятото и уютни през зимата. Според начина на изграждане сглобяемите къщи биват пасивни и ниско енергийни. Имат два типа топло изолация: вътрешна (вградена) – в пода, стените и тавана, и външна – поставена по всички външни стени. Така сглобяемите къщи се превръщат в енергоспестяващи и се изплащат за кратко време, чрез икономии на електроенергия за отопление през зимата и охлаждане през лятото.

Ниско енергийните и пасивни сглобяеми къщи са изключително добре топло изолирани, както през зимните, така и през летните месеци. Външните стени не прегряват през топлите месеци, а през студените дни се поддържат топли. В стаите се създава приятен микро-климат с постоянна температура, създаващ усещане за комфорт.

Системата на строителство на сглобяеми къщи е приложима през всички годишни сезони, а сглобяемите къщи се изграждат “до ключ” за изключително кратки срокове. Отделянето на отпадъци по време на строителството е сведено до минимум, благодарени на използваните технологии. Това запазва чиста заобикалящата среда и позволява изграждане на сглобяеми къщи при вече оформено парково/градинско пространство.

Високото качеството на строителния продукт и кратките срокове за влизане в експлоатация правят сглобяемите къщи привлекателни за всеки инвеститор.