Електронни цигари

Електронна цигараЕлектронната цигара е електронно устройство, използвано за вдишване на никотин, чрез изпарение на течност съдържаща никотин и различни аромати. Електронната цигара е алтернатива на традиционните тютюневи изделия – пури, цигарети, цигари или лули. Известно още, като e cig, e cigarette или electronic cigarette, устройството е изобретено през 2003-а година в Китай, но самата концепция съществува още от 1963-а година. Развитието на съвременните технологии, позволява концепцията за електронна цигара да се реализира и на практика. Електронната цигара бързо придобива популярност по света, а от няколко години и в България. Електронната цигара е алтернативен начин за пушене, който може да доведе до намаляване или отказване от пушенето на тютюн.

Електронната цигара представлява пластмасов цилиндър с големина и цвят на традиционна цигара. От едната страна има светодиод, който свети при всмукване. От другата има накрайник, приличащ на филтър на традиционна цигара. В предната част се поставя батерията на устройството, а в задната част – пълнител, съдържащ никотинова ароматизирана течност, която се равнява на съдържанието на около 5 кутии традиционни цигари. При пушене на електронна цигара първото всмукване трябва да е по-продължително, за да се „разгори“ цигарата. Когато приключите пушенето на цигарата, тя изгасва сама.

Електронните цигари се състоят от изпарител (atomizer), пълнител (cartridge) и литиево-йонна батерия. При някои модели елетронни цигари пълнителят и изпарителят са обединени в едно – така нареченият картомайзер (cartomizer). Формите и размерите на изпарителите са различни, според модела на електронната цигара, и според съпротивлението на нагревателя при всмукване. Изпарителите с по-ниско съпротивление произвеждат повече пара, при което се повишава и разхода на никотинова течност. Пълнителите на електронните цигари представляват пластмасови капсули с различен обем, който определя и времето, през което може да се пуши електронната цигара без да се допълва. Съдържанието на пълнителя е само от никотинова течност, без останалите вредни вещества съдържащи се в традиционните цигари. Пълнителят се сменя, когато при всмукване спре да излиза пушек. Съществуват стотици видове ароматизирана никотинова течност. Някой производители се опитват да пресъздадат вкуса на традиционни или ментолови цигари. Други производители твърдят, че дори пресъздават вкуса на определени марки цигари, като Marlboro или Camel. Произвеждат се и голямо разнообразие от „хранителни“ аромати, като ванилия, кафе, кола, ягодово дайкири, сметанов пай и др. Литиево-йонните батерии на електронните цигари могат да се зареждат произволно, като не е нужно да се разреждат докрай батерията преди включване в зарядното устройство. Когато светлинният диод на върха на цигарата започне да свети в по-тъмен цвят от обичайното, батерията трябва да се смени или презареди. Според характеристиките на електронните цигари батериите издържат около 300 цикъла. Броят цикли представлява сбор от разрежданията и зарежданията, които съставят 100% от капацитета на батерията.

Едно от главните предимства на електронната цигара е това, че тя може да помогне на пушачите, които искат да се откажат от тютюнопушенето, като им осигурява нужните количества никотин, без поемане на всички останали вредни съставки на традиционната цигара. Електронните цигари се използват и от пушачи, които работят или посещават места, в които е забранено пушенето на тютюневи изделия. При електронните цигари няма изгаряне на тютюн, а се отделя само водна пара, която не е вредна за околните и няма неприятен мирис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *